Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fejky a džihád proti Babišovi

Úvodem citace nehorázného výroku poslance Kalouska: „Pan ministr Babiš se zcela zjevně dopustil daňových podvodů a daňových úniků.“ Popišme ale tento výplod chorého mozku zcela bez emocí.

Všechna moc poslancům, prezidente, ministři a úředníci kušujte

Pravý obrázek o úrovni poslanců si lze učinit po zhlédnutí záznamu z jednání rozpočtového výboru sněmovny, na nějž byl přizván šéf generálního finančního ředitelství. Výtečníci Stanjura (ODS) za výrazného sekundování předsedy výboru Votavy (ČSSD a Kalouska (TOP 09) se s vervou sobě vlastní pustili do přítomných státních úředníků. Stanjura není ledajaký pan, ale pan poslanec, úředníci mají odpovídat jen. Jsou-li tázáni, a vůbec poslanci je vlastně prostřednictvím kontrolních pravomocí řídí a mohou jim tedy zadávat úkoly. A to nejen sněmovna jako celek, ale i samotné její výbory. Asi pro poslance neplatí služební zákon, ba ani kompetenční zákony či ústava. Mají jiné normy chování,

Záznam, bohužel, nebyl zveřejněn celý.  Stačí však publikované usnesení výborů přejaté poslaneckou sněmovnou. To ukládá, pardon žádá, přímo generálního finančního ředitele, aby zajistil „prověření všech emisí korunových dluhopisů vydaných v roce 2012“ a v této souvislosti podal zprávu o kontrolách zdanění.

Jak to asi může finanční správa zajistit? Do srpna 2012 evidovala všechny dluhopisy Česká národní banka. Od této doby si již mohou podniky i občané vydávat dluhopisy libovolně. Pokud nejsou určeny k obchodování na finančních trzích, neeviduje je nikdo. Proč doposud nikdo nehovoří o roli České národní banky?

Kde se tedy vzalo tvrzení o seznamu přibližně pěti set firem, které tyto dluhopisy vydaly? Žádný takovýto oficiální seznam nemůže existovat. Všichni se odvolávají na Český rozhlas, který však zdroj neuvádí. Lze se jen domnívat, že mají na mysli ty dluhopisy, které emitenti dobrovolně zaregistrovali u Centrálního depozitáře cenných papírů a nechali si přidělit registrační číslo (ISIN). Tato registrace je velmi benevolentní, stačí za ni zaplatit pár korun. A co ti ostatní, kteří se (legálně) neregistrovali? Dodnes se například nabízejí ke koupi „dluhopisové ready made společnosti“, které tyto dluhopisy vydaly jen tak, pro strýčka příhodu. To opravdu nikdo neví?

Co má (a může) vlastně Babiš prokazovat?

Novináři i poslanci používají myšlenkovou zkratku: Agrofert je Babiš a Babiš je Agrofert. Jenže tak to není. Andrej Babiš je fyzická osoba a Agrofert je právnická osoba. V podstatě se soustředili na dva problémy: Zdanění úroků z dluhopisů a prodej akcií společnosti PROFROST.

Babiš se jako fyzická osoba nemohl žádných daňových úniků dopustit. Korunové dluhopisy řádně nakoupil a zaplatit. Není ani důležité, zda je platil „ze svých zdaněných příjmů“. Mohl si na ně klidně půjčit. Pokud by však peníze získal trestnou činností, nejedná se o problém daňový. Úroky vyplácí Agrofert pro sražení srážkové daně. V případě, že Agrofert tuto daň z vyplácených úroků nestrhává, je to jeho problém. Ne problém Babiše.

Je nepochybné, že Babiš prodával akcie po uplynutí doby, kdy již výnos z prodeje nepodléhá zdanění. A je rovněž nepochybné, že každý prodávající chce získat výnos co největší. Jednalo se o transakci mezi spřízněnými osobami, kde cena musí být stanovena soudem určeným znalcem. A to byla. Nakoupil Afrofert akcie nevýhodně? Na to je rovněž nutné ptát se tohoto podniku.

Babiš již od února 2014 není v orgánech Agrofertu a od ledna 2017 ani není jeho akcionářem. Nemůže, a ani nesmí, požadovat od tohoto podniku podklady, i když si možná i premiér, který byl rovněž ministrem financí, myslí něco jiného. Šetřit Agrofert mohou jen oprávněné orgány (finanční nebo činné v trestním řízení. Zde však narazí na soudní znalce, auditory a daňové poradce, kteří operace Agrofertu posuzovali. A ti také za ně nesou odpovědnost.

Fejky a nesmyly politiků a novinářů

Již jsme ukázali, že požadavky, aby Babiš něco doložil, jsou nesmyslné a bez porušení zákonů neproveditelné. To platí i o požadavcích na finanční správu. Nelze však přehlédnout řadu dalších výroků, které zní laikovi možná lákavě, ale myslící člověk by je neměl přehlédnout. Uveďme nejkřiklavější příklady:

Dluhopisy prý, alespoň dle bývalých ministrů financí Kalouska a Sobotky, pro majitele firmy nahrazují dividendy. Jenže prostřednictvím dividend peníze z podniku odchází a prostřednictvím dluhopisů do něj naopak přichází. Větší hloupost těžko vymyslíš.

Předražený nákup obchodního podílu či akcií prý v budoucnu sníží prostřednictvím odpisů základ pro vyměření daně z příjmů kupujícího (Kalousek). Dle Kalouskova upřesnění prý k tomuto snížení dojde až při prodeji za nižší cenu. To jsou skutečně výroky odborníka. Majetkové účasti se neodepisují a při prodeji lze daňově uplatnit jen kupní cenu do výše výnosu z prodeje. Účetně se ovšem odepíše celá nabývací cena, to však daňovou povinnost neovlivní.

Je prý krajně neobvyklé, aby vlastník poskytoval své společnosti finanční prostředky. Opak je pravdou. Chová se tak většina vlastníků, malých, velkých, i mezinárodních koncernů. Proč by měli nechávat vydělávat banky, když mají svých peněz dost? A že Agrofert prodával dluhopisy jen Babišovi a ne třetím osobám? Inu podniky jsou zde k tomu, aby vydělávaly peníze především svým vlastníkům. Na to si v České republice, kde je oblíbeným sportem majitele obrat, zřejmě mnozí ještě nezvykli. Že to ovšem nechápou borci na pravici (Stanjura), je divné. Asi nejde o pravici.

Co činí Babiš, je zneužitím práva, kdy je vše formálně splněno, ale zákon je obcházen (Kalousek, Stanjura, Votava).  Představa, že zákony vlastně podle potřeby pro někoho platí a pro jiného neplatí, je úděsná. Právní jistoty nemají existovat, rozhodující má být názor poslanců. Co takhle přehodnotit a kontrolovat výdajové paušály fyzických osob, opravdu je spotřebovali? U plátců daně z přidané hodnoty by kontrola byla relativně jednoduchá. A co poslanecké náhrady, které se nemusí vyúčtovávat? Pan Sobotka by mohl hovořit.

Dalších výroků je celá řada, například otázka, zda Agrofert dluhopisy potřeboval, či že finanční správa měla dávno konat („v  roce 2012 jsme nepochybovali, že těch několik šizuňků, kteří zneužili právo, bude v prvním roce své teoretické daňové povinnosti vystaveno přísnému šetření a případným postihům - Kalousek)“, a nemá význam je blíže rozebírat. Stát za ministra Kalouska prostě posvětil využívání korunových dluhopisů a při novele zákonů v gesci České národní banky vytvořil podnikům, zvláště těm velkým, výhodnou a časově téměř neomezenou možnost nezdaněných výnosů. Tato skutečnost by opravdu měla být prošetřena.

Babiš se chová jako úspěšný podnikatel a Agrofert jako úspěšný podnik

O úspěších Andreje Babiše a jeho dnes již bývalých podniků nelze pochybovat. Oba, on i podnik, se chovali tak, aby těchto úspěchů dosáhli. Stát by si měl Agrofert chránit. To, že Babiš zveřejnil všechna svá daňová přiznání, která jsou mimochodem z velké části finančním úřadem skartována a jsou tedy nedohledatelná, bylo velké morální gesto. Asi předpokládal, že toto gesto bude oceněno. Ale čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. A to, že Babiš neví, kolik má peněz, může být pro řadu lidí k vzteku. Jenže bohatí lidé, pokud nemají povahu Moliérova Lakomce, skutečně necítí potřebu své peníze neustále přepočítávat.

Autor: Jaroslav Schulz | středa 29.3.2017 8:06 | karma článku: 30,37 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Jaroslav Schulz

Co vlastně říká KOBRA ?

Zvláštní policejní, finanční a celní tým KOBRA nedávno ohlásil zjištění „obřího daňového podvodu za 330 milionů korun. Je to ale pravda?

13.2.2015 v 18:01 | Karma: 10,01 | Přečteno: 481x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Úředníků je málo a nestíhají, ale k čemu? Aby nás kontrolovali

Neustále slýcháme z úst různých zástupců veřejných institucí o nedostatečném počtu úředníků. Možná tomu tak skutečně je. Na co však úředníci chybí? Mimo jiné na množství zbytečných a pseudo-důležitých kontrol!

11.9.2014 v 13:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Schulz

Mají se podniky radit s berními úředníky ?

Staré hity se často objevují v novém kabátě. A tak se dnes i na politické scéně znovu objevují názory, že pracovníci finančních úřadů by měli daňovým poplatníkům v daňových věcech radit. A to nad rámec dnes již uzákoněných „závazných posouzení“ vydávaných finančními úřadu k vybraným otázkám. Hlasy k poskytování daňových rad finančními úřady se k mému překvapení opakovaně ozývají i z podnikatelských svazů.

2.12.2013 v 18:01 | Karma: 9,75 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Zahrajete si hazard ve II.pilíři?

Má to téměř všechno, co má správná hra mít: Investora (stát), který zajišťuje rozjezd hry, bankéře (penzijní společnosti a fondy), kteří hru provozují, hráče (účastníky penzijního spoření), kteří do hry vkládají sázky, a servisní pomocníky (zaměstnavatele a stát), kteří pečují o hráče. Jmenuje se to II. pilíř. A každý očekává, že na hře vydělá.

20.8.2013 v 9:33 | Karma: 18,86 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Komplot politiků a novinářů: Kecy místo práce

Nevím, proč máme být vystavováni nejrůznějším úvahám, co může být, jaké cíle sleduje prezident, co říká ten či onen politik, o čem přemýšlí znavený komentátor, či nepodloženým názorům známějších i méně známých politologů.

2.7.2013 v 11:55 | Karma: 24,97 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Jaroslav Schulz

Kalousek versus pracující důchodci = 0:1

Tak zase to Kalousek a jeho lidé zbabrali. Chtěli sebrat slevu na dani pracujícím důchodcům, do zákona však dali jen podmínku, že důchodce nesmí pobírat důchod k 1. lednu daného zdaňovacího období. A tak si desetitisíce důchodců začali přerušovat na prvý leden vyplácení důchodu.

5.3.2013 v 14:00 | Karma: 26,09 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Má spoření na stáří vůbec význam?

Tato otázka je nesmyslná jen zdánlivě. Přitom je rozhodující, kdo vůbec spořit může a kolik je schopen naspořit.

23.1.2013 v 0:09 | Karma: 12,60 | Přečteno: 867x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Mají hrátky s DPH smysl? A jaký?

Jaký má smysl neustálá změna sazeb DPH, když nás bota v oblasti DPH tlačí na úplně jiném místě?

5.12.2012 v 14:53 | Karma: 21,49 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Poplašné zprávy o důchodech

Dalo se to předpokládat. Hned po získání naděje, že důchodové spoření bude přece jen zavedeno, vyráží finanční instituce do útoku. Bitva o získání miliard začíná.

22.11.2012 v 11:37 | Karma: 26,65 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Schulz

Peníze nebo život?

Poslední dobou se zdá, že naše politiky nezajímá nic jiného, než peníze. Tedy ty, které připlují do státního rozpočtu. Jejich objemem prověřují svou úspěšnost. K čemu tyto peníze mají být, již zřejmě není tak důležité.

2.11.2012 v 14:59 | Karma: 17,09 | Přečteno: 837x | Diskuse| Politika

Jaroslav Schulz

Tak co s důchody, mládeži? Fakta, které vám o II. pilíři neřekli

Bude důchodové spoření (II. pilíř) nebo nebude? Těžko říci, základní zákon platí, ostatní zákony ne. Co byste však měli vědět? Pokud se platnost důchodového spoření neodloží, musí se ti, kterým bude brzy 35 let, od ledna 2013 rychle rozhodnout: Vstoupit do důchodového spoření nebo ne!

19.10.2012 v 18:13 | Karma: 30,36 | Přečteno: 1914x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Schulz

Je Drábek schopen vymýtit švarcsystém?

Odpověď zní jednoznačně: NE. Jeho kontroloři a inspektoři si mohou nohy uběhat, občas sice někoho chytí, ale to je tak všechno. Proč?

18.10.2012 v 22:26 | Karma: 16,58 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Podle čeho se orientovat, při nákupu alkoholu? Cena a zase cena

Máte vůbec představu, jaká je nejnižší cena proto, abyste si mohli říci: „tenhle alkohol by mohl být legální a nezávadný“ ? Výpočet takové hranice je přitom zcela triviální a o leckterém alkoholu vám mnoho napoví.

16.9.2012 v 12:32 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Schulz

"Denaturák" aneb lidé umírají, Kalousek mlčí a Slonková jedná

V době, kdy není času nazbyt a musí se rychle jednat, člověka zaráží, proč je tak těžké odhalit odkud že se ten pančovaný alkohol vzal? Nechceme si snad nalhávat, že viníkem je nějaký prodavač ve stánku. Proč se tedy nejde přímo ke zdroji? Pojďme se podívat jak danou situaci řeší jednotlivé orgány veřejné správy, bude nám pak jasné, proč je ve vyšetřování nejdál zkušená investigativní novinářka Slonková.

14.9.2012 v 16:12 | Karma: 44,88 | Přečteno: 9865x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Schulz

ODS vs. Kalousek = daňový chaos

V daňových zákonech aby se pra*e vyznalo. Chaos, ve kterém úspěšně započal Topolánek se svými batohy, kterému zdatně pomáhal daňový expert ODS Tlustý, stále pokračuje! Ústupky, kompromisy a podrazy všech zúčastněných na ty druhé způsobují vnitřní nekonzistentnost daňového systému a fatální chyby.

13.9.2012 v 20:38 | Karma: 24,77 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Pozor na dotace, mohou vás zruinovat !

S dotacemi, zvláště pak s těmi z Evropské unie, se roztrhl pytel. Usiluje o ně kdekdo v přesvědčení o tom, že dostat něco zadarmo je terno. Je to však pravda? Skutečností je, že dotace mohou podnik lehce i zruinovat.

10.9.2012 v 10:15 | Karma: 19,10 | Přečteno: 916x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Schulz

Dodržování práva po Parkanové? Snad!

Dočkáme se konečně toho, že ministři budou nést odpovědnost za svůj rezort a rozhodnutí pod která se podepisují, nebo kauza letadel CASA vyšumí jako ty ostatní a nebude mít žádný dopad?

7.9.2012 v 7:30 | Karma: 23,98 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jaroslav Schulz

Církevní majetek občana ČR

Prý, co bylo ukradeno, má být vráceno. To je základní myšlenka budoucího vyrovnání státu s církvemi. Což o to, myšlenka dobrá a akceptovatelná. Ono se kradlo vždy, krade se dál a zřejmě se tak bude dít i v budoucnu. Bohužel, ukradené se vrátí jen málokdy. Jaký dopad mají plánované církevní restituce na občana ČR?

6.9.2012 v 9:00 | Karma: 16,77 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Schulz

Jednotný koncept DPH a vliv na rozpočet EU

Kladli jste si někdy otázky: Jak vzniklo DPH, Mohou si státy EU daňově konkurovat, Není systém reverse charge nespravedlivý, Vydělává ČR na tom, že je zapojena do systému DPH, a řadu jiných otázek? Chcete-li na tyto a podobné otázky znát odpověď, čtěte dál.

5.9.2012 v 21:57 | Karma: 10,02 | Přečteno: 881x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Bydlím v Brně, kde také pracuji jako daňový poradce ve firmě INCA CZ, která nabízí daňové, účetní a podnikové poradenství. Zároveň jsem studentem doktorského studia oboru Ekonomie. Dále jsem studentem právnické fakulty v programu LLM - Obchodní právo. Skloubení praxe a akademické půdy poskytuje mnoho informací a podnětů k psaní doufejme zajímavých článků.